eeh.platform@gmail.com 02 20 50 999 / 070 309 126

Европска Очна Болница

Вашите очи се наш приоритет!

Закажи термин

ЗОШТО ДА НЀ ИЗБЕРЕТЕ НАС?

Нашата болница дневно ја посетуваат од 150 до 200 пациенти. 

Секој од нив станува дел од нашето семејство и добива врвна медицинска услуга, од дијагностика, па сѐ до оперативен третман.

ПРВА ОЧНА БОЛНИЦА ВО МАКЕДОНИЈА

Нашата болница постои повеќе од 13 години, а за нејзиното успешно работење зборуваат бројот на пациенти и бројот на успешно извршени хируршки интервенции.

ТИМ ОД МАКЕДОНИЈА И ТУРЦИЈА

Нашиот тим на лекари офталмолози се состои од искусни офталмолози и офталмохирурзи од Македонија и Турција, а истите изведуваат најголем дел од хируршките интервенции во офталмологијата. Искусни хирурзи со илјадници оперативни зафати зад себе.

ВРВНА УСЛУГА

Нашата услуга е на база „од преглед до третман“, што подразбира дека овозможуваме брзо и ефикасно решение за пациентите, особено за оние кои патуваат.

Број на прегледи

Број на операции

Услуги

Дијагностика на преден сегмент

Преглед на биомикроскоп на предниот сегмент на окото, со дополнителни иследувања (Orbscan, Пахиметрија, OCT AS)

Преглед за глауком

Преглед на биомикроскоп на предниот сегмент на окото, со дополнителни иследувања (Периметрија- Видно поле, Гониоскопија, OCT на виден нерв)

Преглед на страбизам кај деца и возрасни

Комплетен преглед кај деца од најмала возраст. Мерење со призми и препорака за понатамошно лекување (корекција, оклузија, хируршки третман).

Дијагностика на заден сегмент

Преглед на фундус (важен кај сите пациенти, особено оние со ризик, дијабетичари, пациенти со висока миопија и сл.) Преглед со Голдман кај пациенти со ризик за периферни ретинални дегенерации и руптури. Дополнителни иследувања: OCT - макула и виден нерв, Ултразвук, Флуоресцинска ангиографија.

Хируршки интервенции

- Блефаропластика

- Тумори на капаци

- Птоза

- Сондажа на солзни канали

- Дакриоцисториностомија

-Птеригиум

- ЛАСИК 

-Кератопластика

-Корнеален крослинкинг

- Операција на катаракта (факоемулзификација)

- Операција на глауком (трабекулектомија, шантови)

Операции на преден сегмент на окото

Парс плана витректомија (PPV), е микроинванзивна хирургија каде е овозможен пристап до витреалната празнина и ретина, со цел третман на заболувања  на ретината (дијабетична ретинопатија, аблација на ретина, макуларни дупки, епиретинална мембрана и др.)

Операции на заден сегмент на окото

Операција на страбизам значи хируршки третман на мускулите кои го движат окото со цел да се постават во паралелна позиција. 

После прецизното мерење на кривењето на очите во призма диоптрии, се прави ослабување (ретропозиција) или зајакнување на мускулот (ресекција) за да се изедначи силата на влечење на различните мускули, а тоа овозможува "исправање" на очите. 

Операција на страбизам

Доктори

М-р Др. Дејан Ставриќ

М-р Др. Дејан Ставриќ

Специјалист офталмолог

Долгогодишно работно искуство како хирург на предниот сегмент на окото. Своето работно искуство го започнува на Клиника за очни болести, Скопје, а го продолжува во две приватни болници. 

Зад себе има повеќе од 20000 операции на катаракта. Пионер на фако хирургијата во Македонија. Национален едукатор за фако хирургија на Клиничката болница во Скопје, Штип, Тетово и Битола. 

Неговата втора љубов во офталмологијата е блефаропластиката. Воведува 27 методи во областа на реконструктивна и естетска хирургија на очните капаци.

Со повеќе од 20 години работно искуство и илјадници успешни блефаропластики е еден од најдобрите хирурзи за решавање на проблеми со капаците, како што се блефарохалаза, птоза, тумори, ектропиум, ентропиум.

Се занимава и со операции на птеригиум, трабекулектомии, орбитална хирургија...

Др. Маја Иванова Цеков

Др. Маја Иванова Цеков

Специјалист офталмолог

Едукација: 

- Професионален престој во Клиника Свјетлост, Загреб, 2016-2017 

- Специјализација на УКИМ 2018- 2023 

Работно искуство: 

- Систина Офталмологија, Скопје, 2016 - 2017 

- Свјетлост, Загреб, 2016-2017 

- Универзитетска Клиника за очни болести, Скопје, 2018 -2023 

- Деница, Специјална очна болница, 2019 - 2023 

- Европска очна болница, 2023 - денес

Поле на работа: дијагностика на преден и заден сегмент на окото, страбизам 

Интервенции: YAG ласер (капсулотомија, иридотомија), медикал ретина (ласер-фотокоагулација, интравитреална апликација на медикаменти) 

Хирургија: катарактна хирургија, корнеален крослинкинг 

Процес на едукација: витреална хирургија

Др. Озџан Улаш Ачикгоз

Др. Озџан Улаш Ачикгоз

Специјалист офталмолог

Др. Улаш работи како консултант во Европска очна болница од 2021 година.

Зад себе има широко искуство во дијагностика и хирургија на предниот и задниот сегмент на окото. 


Дел од неговото искуство: 


01.09.2016-2019 Приштина  

25.04.2018- Центар за очни болести Синан Нетгоз Анкара. 

09.03.2016-20.08.2016 Светска Очна Болница-Анкара

28.08.2015-29.02.2016 Очна болница Кудрет, Анкара

30.09.2009-31.12.2014 Локман Хеким Универзитет

24.11.2015- 08.03.2016 Анкара Ера очен центар

06.12.2012 -07.09.2015 Синџан Фокус очен центар, Анкара

25.03.2014- 09.03.2016 Медикана меѓународна болница во Анкара

2005-2009 очен центар на Маја. Анкара. 

2004-2005 Државна болница Мардин


Области на работа: 

- Операција на катаракта

- Витреоретинална хирургија

- Кератопластика

- Операција на страбизам

- Дакриоцисториностомија 

Др. Сашо Капсарев

Др. Сашо Капсарев

Специјалист офталмолог

Повеќе од 20 години искуство во дијагностика и лекување на предниот и задниот сегмент во окото. 

Завршува специјализација на Универзитетската клиника за очни болести во Скопје, во периодот од 2005 до 2010 година. 

Своето работно искуство го почнува како офталмолог во Воена болница - ВМЦ, Скопје, а го продолжува во две приватни болници, Деница и Неуромедика. 

Од 2022 година работи во Европска очна болница. 


Области на работа: 

- дијагностика и лекување на преден сегмент на окото

- ласерски интервенции на предниот сегмент на окото

-дијагностика на заден сегмент

- интравитреална апликација на медикаменти

Полиња на интерес: хирургија на преден и заден сегмент на окото

Др. Маја Димитрова

Др. Маја Димитрова

Специјалист офталмолог

Др Маја Димитрова е родена 1986 год во Скопје. 

Завршила Медицински Факултет на Универзитетот Св Кирил и Методиј во Скопје во 2011 год.

Работно искуство
- 2011-2013 општ лекар на очно одделение "ГОБ 8ми Септември"
- 2013-2018 специјализација офталмологија на Клиника за Очни Болести во Скопје
- 2017-2018 лекар на специјализација во Европска очна болница
- 2018-2019 во Промедика Офталмологија
- 2019  вработена како специјалист по Офталмологија во Европска очна болница

Учество на домашни и меѓународни конгреси како и wет лаб курсеви од областа на офталмохирургијата.

Член на лекарска комора на Р.С.Македонија, ЕСЦРС и Еуретина

Како специјалист работи дијагностика на преден и заден сегмент.
Полиња на интерес: хирургија на катаракта, рефрактивна хирургија и медикал ретина.

Др. Весна Темелковска Павлеска

Др. Весна Темелковска Павлеска

Специјалист офталмолог

Весна Темелковска

РАБОТНО ИСКУСТВО
- ЈЗУ Универзитетска клиника за очни болести 2011-2015
- ПЗУ спец.ординација по офталмологија Геталдус -Скопје 2015-2016 
- ПЗУ Медика истанбул -Тетово -2016-2018
- ПЗУ Европска очна болница- Скопје 2018-денес

ЕДУКАЦИИ
- Универзитетска клиника, Крајова, Р. Романија, под менторство на Проф. Д-р. Дан Донку Јоаску – 2006 година
- University hospital Lariboisiere - Paris,оддел за ретина и витреоретинална хирургија Парис, Франција 2014 година, под менторство на Проф. Рамин Тадојани и Проф.Паскал Масан
- Ophthalmology school ( Летна школа за млади офталмолози), јули2017 , Венеција, Италија
- Salzburg Medical International SCHLOSS ARENBERG април 2018, Салзбург, Австрија 
- Третман на миопија во детска возраст, мај 2018 , Хаифа/Ерусалим, Израел 
- Global retinal network program- insights and innovations, мај 2019, Рига, Латвија 
- Alcon experience academy Barcelona -Cataract surgery wetlab course- април 2024
- Het oog Ziekenhuis Rotterdam (Rotterdam Eye hospital) glaucoma department – специјализирана очна болница оддел за глауком -2024 година

Член на: лекарска комора на Р. Македонија, Здружение на офталмолози на Р. Македонија, ЕСЦРС, ЕУРЕТИНА, Европско здружение за глауком.

Често поставувани прашања

  • Како да закажам преглед?

    Прегледот можете да го закажете на телефонскиот број или со пополнување на формата. Нашите оператори ќе ве спроведат за понатамошни процедури.

  • Операцијата на катаракта е еднодневна хирургија. Тоа значи дека по завршување на интервенцијата си одите дома. Самата процедура трае околу половина час. Битно е после операција да се придржувате до инструкциите кои ќе ви бидат дадени за дома.

  • Нашата болница се стреми кон брзо решавање на вашиот проблем со очите и со тоа можност за интервенција доколку е потребно веднаш, но сепак тоа зависи од комплексноста на потребната интервенција, вашето севкупно здравје и други фактори.

Контакт

Локација:

Скопје

Телефон:

02 20 50 999 / 070 309 126

Loading
Пораката е испратена. Ќе бидате контактирани во најбрз можен рок!