• Македонски(MK)
  • Албански(AL)
  • Српски(SR)
  • Англиски(UK)
Услуги - Амбуланта

Аргон ласерАргон (Argon) ласерот е термален ласер кој емитува зелена светлина фокусирана да предизвика микроскопско горење. Димензијата на изгорената површина е вообичаено петтина од милиметар. Целата на горењето е уништување на болното ткиво за да се спречат компликации.

Оваа ласерска процедура може да се користи и за:

-предизвикување на поврзаност помеѓу ретината и подолните структури на окото

-уништување на абнормалната мембрана на крвите садови кои истекуваат кај макуларната дегенерација, како и кај дијабетичната ретинопатија

-намалување на очниот притисок за околу 75% од времето

Доколку при детална анализа на ретината на пациентот се констатира постоење на вени кои се оформени отпосле и од кои доаѓа до излевање на крв, и доколку дијагнозата е навремено поставена, со примена на Аргон ласер се спасуваат вените и крварењето престанува. Се спречува појава на нови вени. Третманот со Аргон ласер во овие ситуации пред сѐ е насочен кон задржување на постоечкиот вид. Тој исто така се користи и за санација на пукнатините на ретината. Во понапредните фази на дијабетична ретинопатија кај заболени од шеќер, може да дојде до големи крварења во витреусот на пациентот. Најчесто оваа состојба се појавува кога се доцни со примената на третманот со Аргон ласер.

 

Останато

ЈАГ ласер иридотомија

Прочитај повеќе

ЈАГ ласер капсулотомија

Прочитај повеќе

Фундус Флуоресцинска Ангиографија (ФФА)

Прочитај повеќе

Биомикроскопија

Прочитај повеќе

Почитувани,

Успешно испративте порака. За најкраток временски рок нашиот тим ќе Ве контактира преку внесените податоци.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје

Почитувани,

Успешно испративте барање за закажување на термин. За најкраток временски рок нашиот тим ќе Ве контактира преку внесените податоци.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје

Почитувани,

Успешно се приклучивте на нашиот е-билтен. Во иднина ќе добивате корисни информации за нашата болница преку внесената е-маил адреса.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје