• Македонски(MK)
  • Албански(AL)
  • Српски(SR)
  • Англиски(UK)
Услуги - Амбуланта

ГониоскопијаИридокорнеалниот агол е во основата на дренажниот систем на окото.Тој директно не може да се види, останува скриен зад непрозрачната склера.

Гониоскопијата претставува дијагностичка техника на предниот дел на окото погодна за испитување на иридокорнеалниот агол односно аголот меѓу рожницата и ирисот. Таа е особено корисна за детекција и разликување на различни типови на глауком и на тој начин се моделираат начини на терапија.

Испитувањето се изведува така што окото на пациентот се анестезира со капкова локална анестезија и се поставува гониоскоп или триогледална леќа на Голдман. Се користи и шпалт ламба.

Со гониоскопија се проценува отвореноста и ширината на камерниот агол, како и се определува нивото на инсерција на ирисот, формата на периферниот ирис, степенот на пигментација на трабекулум и останатите структури и зони на апозиција и предни синехии.

 

Останато

Аргон ласер

Прочитај повеќе

ЈАГ ласер иридотомија

Прочитај повеќе

ЈАГ ласер капсулотомија

Прочитај повеќе

Фундус Флуоресцинска Ангиографија (ФФА)

Прочитај повеќе

Почитувани,

Успешно испративте порака. За најкраток временски рок нашиот тим ќе Ве контактира преку внесените податоци.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје

Почитувани,

Успешно испративте барање за закажување на термин. За најкраток временски рок нашиот тим ќе Ве контактира преку внесените податоци.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје

Почитувани,

Успешно се приклучивте на нашиот е-билтен. Во иднина ќе добивате корисни информации за нашата болница преку внесената е-маил адреса.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје