• Македонски(MK)
  • Албански(AL)
  • Српски(SR)
  • Англиски(UK)
Услуги - Амбуланта

ПахиметријаПахиметријата е потполно безболна и едноставна метода со која се мери дебелината на корнеата. Мерењата на дебелината на рожницата (корнеата) се особено важни податоци кај вредностите на очниот притисок, а со тоа и следење на рани глаукоматозни состојби.

Пахиметријата може да се изведе на два начина:

-контактна ултразвучна пахиметрија, каде се става локална капкова анестезија и со помош на пенкалце (инструмент базиран на ултразвук со висока фреквенција) се допира средината на зеницата. Апаратот дава сигнализација и се добиваат одредени вредности

-безконтактно мерење со помош на оптички кохерентен томограф (OCT уред) каде се прави скен на рожницата

Доколку рожницата е дебела, во текот на мерењето на очниот притисок се добиваат повисоки вредности од реалниот ИОП, каде доколку е потенка се добиваат пониски вредности.

Врз основа на резултатите добиетни од пахиметријата офталмологот го корегира измерениот очен притисок.

 

Останато

Аргон ласер

Прочитај повеќе

ЈАГ ласер иридотомија

Прочитај повеќе

ЈАГ ласер капсулотомија

Прочитај повеќе

Фундус Флуоресцинска Ангиографија (ФФА)

Прочитај повеќе

Почитувани,

Успешно испративте порака. За најкраток временски рок нашиот тим ќе Ве контактира преку внесените податоци.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје

Почитувани,

Успешно испративте барање за закажување на термин. За најкраток временски рок нашиот тим ќе Ве контактира преку внесените податоци.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје

Почитувани,

Успешно се приклучивте на нашиот е-билтен. Во иднина ќе добивате корисни информации за нашата болница преку внесената е-маил адреса.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје