• Македонски(MK)
  • Албански(AL)
  • Српски(SR)
  • Англиски(UK)
Болести на ретина

Одлепување на мрежница (ретина)Одлепување или аблација на мрежницата, ретината значи одвојување на слоевите на ретината од нејзината база. При тоа доаѓа до насобирање на течност меѓу двата разделени слоја на ретината. Претставува сериозна состојба која ако не биде третирана доведува до слепило на засегнатото око рано или покасно. Најчесто се појавува во средните години, но може да се појави и во било која возраст од животот. Доколку не се лекува по итна постапка може да биде причина за делумно или целосно губење на видот.

Како причина се дефекти и слаби места на ретината во нејзината крајна периферија (периферни дегенерации, руптури, дупки). Најчесто се среќава кај пациенти со висока кратковидност (миопија), кај кои со зголемување на диоптријата се зголемува должината (оската) на окото, а соодветно на тоа се растега највнатрешната обвивка (ретината) и во најпериферните оддели се појавуваат слаби места. Но, одлепување на ретината може да се појави и во нормално око (регматогено одлепување). Постои и друг вид на одлепување на ретината (најчесто после воспалителни состојби на задните делови на окото по кое се формираат мембрани, исто така кај доцни стадиуми на дијабетична ретинопатија, каде мембраните вршат тракција (тегнење на ретината) и истата се одлепува (тракционо одлепување).

Првите знаци кои ќе му овозможат на лицето да се сомнева се:

-појавата на фотопсијата (појава на светлечки муши, црни точки пред очите)

-промените во полето на видот (чувство на појава на сенка или завеса, поплаки за заматеност, влошување на видот)

-значајна улога во развојот на клиничката слика на болеста игра фактот во кој дел од ретината се случила. Така, со централен одвој на мрежницата, постои остро влошување на перцепцијата на бојата или визуелната острина. И со периферниот оддел на мрежницата, особено локализиран во долните слоеви, симптомите може да бидат отсутни дури и за неколку месеци.

Интензитетот на симптомите зависи од стадиумот на болеста.

Дијагностицирање на оваа состојба се врши со офталмолошки преглед каде се прави детално испитување на задните делови на окото на широка зеница, со помош на контактни и неконтактни лупи, ултразвучен преглед (ехографија на окото/очите), оптичка кохерентна томографија. Од прегледот се утврдува дали има одлепување на ретината или само периферни слаби места (дегенеративни промени).

Доколку се присутни само периферни дегенеративни промени се врши ласерирање на тие слаби места, а доколку е присутно одлепување на ретината лекувањето е задолжително оперативно.

 

Останато

Слепило за бои

Прочитај повеќе

Дијабетна ретинопатија

Прочитај повеќе

Дегенерација на макулата

Прочитај повеќе

Почитувани,

Успешно испративте порака. За најкраток временски рок нашиот тим ќе Ве контактира преку внесените податоци.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје

Почитувани,

Успешно испративте барање за закажување на термин. За најкраток временски рок нашиот тим ќе Ве контактира преку внесените податоци.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје

Почитувани,

Успешно се приклучивте на нашиот е-билтен. Во иднина ќе добивате корисни информации за нашата болница преку внесената е-маил адреса.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје