• Македонски(MK)
  • Албански(AL)
  • Српски(SR)
  • Англиски(UK)
Болести на очен капак

Птоза



Птоза означува спуштен горен капак. Засегнатиот капак може само дискретно да е паднат или наполно да ја покрива зеницата на окото и соодветно на тоа да не може да гледа.

Заболувањето може да биде вродено (конгенитално), добиено при раѓањето, по повреда или да се појави подоцна –придобиено.

Кога птозата е лесна, оперативното лекување има козметична цел да се добие лицева симетрија. Но кога птозата е тежок степен и ја покрива зеницата, особено кај децата, и пречи во гледањето, може да доведе до мрзливо око. Во овој случај оперативното лекување на птозата е со цел за запазување и подобрување на видот.

 

Останато

Болести на солзниот систем

Прочитај повеќе

Почитувани,

Успешно испративте порака. За најкраток временски рок нашиот тим ќе Ве контактира преку внесените податоци.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје

Почитувани,

Успешно испративте барање за закажување на термин. За најкраток временски рок нашиот тим ќе Ве контактира преку внесените податоци.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје

Почитувани,

Успешно се приклучивте на нашиот е-билтен. Во иднина ќе добивате корисни информации за нашата болница преку внесената е-маил адреса.


Со почит
Европска Очна Болница- Скопје